Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter er et apparat, der giver hjertet et elektrisk stød med høj energi. Dette stød kan stoppe hjertet i at slå i en unormal rytme og hjælpe det med at genoptage en normal rytme. Defibrillatorer anvendes i tilfælde af hjertestop, som er når hjertet holder helt op med at slå

En hjertestarter skal bruges i tilfælde af hjertestop, når hjertet holder helt op med at slå. Hjertestop kan ske pludseligt og uden varsel. Hvis du er vidne til, at en person får hjertestop, skal du straks ringe 112 og begynde at give hjertemassage, hvis du er uddannet til at gøre det. Hvis der er en hjertestarter i nærheden, skal du bruge den så hurtigt som muligt i henhold til vejledningen.

Det er nemt at bruge en hjertestarter, men det er vigtigt først at læse vejledningen omhyggeligt. Sørg for, at du forstår, hvordan du skal bruge apparatet.

Sådan bruger du en hjertestarter

1. Tænd for enheden, og følg instruktionerne.

2. Fastgør elektroderne på patientens bare bryst.

3. Apparatet analyserer hjerterytmen og afgiver om nødvendigt et stød til hjertet.

4. Fortsæt med at følge enhedens anvisninger, indtil hjælpen ankommer.

Defibrillatorer er sikre og effektive apparater, der kan redde liv i tilfælde af hjertestop. Hvis du er vidne til, at en person får hjertestop, skal du ikke tøve med at bruge en defibrillator, hvis du ved, hvordan man gør det. Hvert sekund tæller!

Sådan får du et kursus i førstehjælp

Hvis du ønsker at lære at bruge en defibrillator eller andre førstehjælpsteknikker, kan du tilmelde dig et førstehjælpskursus. Det kan du enten gøre via dit arbejde eller selv betale for at få det gjort.

På de fleste førstehjælpskurser lærer du at bruge en defibrillator og at udføre hjertelungeredning (HLR). Hvis du lærer at gøre begge disse ting, kan du hjælpe med at redde nogens liv i tilfælde af et hjertestop.

Du lærer også, hvordan håndtere andre almindelige førstehjælpssituationer, f.eks. blødninger, forbrændinger og brud.

Et førstehjælpskursus er en god måde at lære at håndtere nødsituationer på. Det kan også hjælpe dig til at føle dig mere sikker på dig selv og din evne til at hjælpe andre. Førstehjælpskurser kan fås mange steder, så det er bare om at undersøge mulighederne. Du kan redde et liv en dag, hvis du ved, hvordan man udfører førstehjælp – for det er faktisk helt basalt at kunne bruge en hjertestarter. Dog er der mange, der ikke nødvendigvis ved, hvordan man bør gribe det an.